Celiakia to choroba o podłożu autoimmunizacyjnym. Polega ona na tym, że u osób z predyspozycją genetyczną spożywanie glutenu (czyli białka znajdującego się w zbożach) wywołuje nieprawidłową odpowiedź układu immunologicznego. Nie należy mylić celiakii z alergią na gluten, gdyż patomechanizm tych dwóch chorób jest zupełnie inny. W przypadku alergii na gluten diagnostyka opiera się na ocenie swoistych przeciwciał w klasie IgE.prof. Bożena Cukrowska

Z pełną treścią wywiadu z prof. Bożeną Cukrowską z Pracowni Immunologii w Instytucie „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” można zapoznać się TUTAJ. Wkrótce na łamach portalu Pani Gastrolog znajdzie się dłuższy wpis na ten temat. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *